7 lucruri pe care ar trebui să le știți despre Malta!

7 lucruri pe care ar trebui să le știți despre Malta!

Malta este destinația aleasă pentru o săptămână de vacanță în luna Martie. Prima dată în Malta. Am ales această destinație deoarece am găsit bilete de avion mai ieftine ( 600 ron- 2 persoane – 7 zile- Wizz Air), durata zborului doar 2 ore și ceva, 19 grade ( in luna Martie )  și ne doream de mult timp să vizităm această destinație.

Să-i fac și o mică introducere, Malta este un arhipelag in mijlocul Mediteranei, între Sicilia și coasta Africii de Nord. Este o țară cu o suprafață de 316 km2 , numărul populției este sub 450,000 de locuitori, capitala este Valletta ( cea mai mică capitală din zona Uniunii Europene, dar una dintre cele mai frumoase), se vorbesc două limbi- malteza și engleza. Până în anul 1964 au fost sub ocupație britanică iar după Malta a devenit un stat independent.    

După o săptămână petrecută în Malta în care am vizitat, am mers cu transportul public în toate zilele săptămânii și la ore diferite, am făcut cumpărături de la supermaket-uri și am de interacționat cu oamenii pot să povestesc despre 7 lucruri pe care ar trebui să le știți despre această insulă.

1 . Vremea schimbătoare ( Martie)

Citadella Gozo

Când am ales să mergem în Malta în luna Martie vremea a fost unul din factorii principali pentru care am ales această destinație. Se anunțau 19 – 20 grade. Deja mă gandeam la plajă și poate o baie. In România creșteau troienele de zăpadă.

Cu căteva zile înainte să plecăm am vorbit cu niște prieteni care vizitaseră Malta în luna Aprilie cu câțiva ani în urmă și ne-au recomandat să plecăm cu multe haine groase deoarece chiar dacă se preconizează 19-20 de grade s-ar putea să fie frig.

Așa că am luat multe haine groase și am renunțat la costumul de baie și la câteva tricouri iar vremea a fost fix de plajă câteva zile.

Dacă plecați primăvara sau toamna ar fi bine să vă luați haine groase, subțiri, costum de baie și crema cu protecție solară deoarece e posibil ca vremea să fie schimbătoare.

2.  Aglomerația

Noi am ajuns Marți în Malta, avionul a fost plin iar majoritatea erau turiști. In Malta singurul mijloc de transport în comun sunt autobuzele.  De la aeroport am luat autobuzul până la hotel în Sliema. Autobuzul a fost plin ( aveam aer condiționat), am stat în picioare și am făcut aproximativ 1 oră. Traficul este infernal, în general se merge bară la bară ( nu știu cum poți merge vara!!!). In stațiile de autobuz există un program pentru fiecare număr de autobuz dar din cauza traficului aglomerat acest program nu se respectă așa că este mai bine să vă luați măsuri de precauție.

Noi am stat în Sliema, un oraș superb pe coasta de est a Mediteranei plin de hoteluri care erau pline de turiști din toate tările – Anglia, Italia, Serbia etc. Eu nu mă așteptam să fie atâția turiști în luna Martie.

Peste tot era plin de turiști la orice oră și în orice zi. Autobuzele erau pline, la toate obiectivele turistice de pe insula era aglomerat.

Stau să mă întreb care este atmosfera în perioada concediilor de vară în Malta???!!

3. Distanța între obiectivele turistice

Harta Malta Transport Public

Atunci când vă programați o vacanță în Malta trebuie sa luați în calcul distanța între obiectivele turistice. Obiectivele turistice din Malta sunt împărțite în toate părțile insulei, distanța între ele fiind destul de mare. Dacă mergeți cu autobuzul poți face cam 1 h – 1 h 30 min până la un obiectiv și poți schimba 2 autobuze.

Mai există varianta de transport cu autobuzele Hop On – Hop Off, taxi sau să închiriați un mijloc de transport dar traficul rămâne același. Trebuie să țineți cont că în Malta se circulă pe stânga, mașinile au volan pe dreapta iar străzile sunt înguste.

4. Prețurile

Bere Malta Cisk
Platou mixt fructe de mare, peste si garnituri – 2 persoane Marsaxlokk

Iată câteva prețuri care le-am găsit în Malta la diferite produse –

  • Abonament 7 zile autobuz ( este bun și pentru insula Gozo) – 21 euro  – mai multe detalii legate de prețurile la transport găsiți aici
  • Transfer ferryboat Sliema- Valletta 1,5 euro/persoana/dus
  • Ferryboat Malta – insula Gozo 4,65 euro /persoană/ dus-intors – mai multe detalii leagate de program aici
  • Intrare Popeye Village  – 10,5 euro / persoană, în prețul biletului sunt incluse – o vedere cu Popeye Village, o plimbare cu barca, un mic păhărel de vin
  • Prețuri la supermarket – apă plată 0,5 l – 0,25-0.5 euro, banane 2-2,5 euro/kg, o cutie de bere 0,5 l – 0,80 euro, Coca Cola 330ml – 0,60 euro
  • In satul pescăresc Marsaxlokk un platou cu pește, fructe de mare și doua garnituri  pentru două persoane era 25 de euro, bere locală 330 ml – 1,5 euro

5. Raiul pisicilor

In Malta am descoperit raiul pisicilor comunitare. Toate lumea le hrănește, se străng bani pentru a le hrăni și ce mi s-a părut foarte interesant a fost că existau căsuțe construite pentru pisici. In parcuri existau aceste căsuțe unde pisicile veneau să se adăpostească și să mănânce. In fiecare căsuță exista o păturică, un bol cu apă și unul cu mâncare. Așa viață de pisică mai zic și eu!!!

6. Lipsa plajelor cu nisip fin

In Malta nu prea o să găsești plajă cu nisip fin mai deloc. Cel putin pe părțile de est, sud și nord ale insulei nu am văzut plajă. In partea de nord a insulei, de unde se trece cu ferryboat-ul pe insula Gozo,  era o bucățică de plajă cu nisip. Pe hartă mai apar căteva plaje pe partea de vest a insulei dar noi nu am fost pe partea aceea și cred că ar fi destul de complicat să străbați toată insula zilnic ca sa ai plajă cu nisip.

Baie se poate face cam peste tot. Pe toată coasta de est a insulei există locuri unde să cobori la apă, zone cu stânci unde poți sta la soare și chiar băncuțte pe marginea apei.

7. Destinație prietenoasă cu turiștii

Lăsând la o parte aglomerația, Malta este o destinație prietenoasă cu turiști. Localnicii vorbesc fluent limba engleză, sunt amabili și prietenoși cu turiștii.

Malta este o destinație ce merită vizitată primăvara , toamnă sau chiar iarna.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *